Παντζαροσαλάτα με Ψητά Κόκκινα Κρεμμύδια, Μανούρι και Σως Καλαμάτας

Μερίδες

5

Χρόνος Εκτέλεσης

60’

Βαθμός Δυσκολίας

Μέτριο

Υλικά

Για τη σαλάτα:
  • 4 κόκκινα παντζάρια μέτριου μεγέθους
  • 170 γρ. Μανούρι ΜΕΒΓΑΛ
  • 110ml κόκκινο ξίδι
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια μέτριου μεγέθους
  • 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. φρέσκο πιπέρι
  • 150 γρ. πράσινης σαλάτας τύπου mesclun (ανάμεικτη)
Για τη σως:
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξύδι
  • 1 κ.σ. άλμη από ελιές Καλαμάτας
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. φρέσκο πιπέρι
  • 60ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε τα παντζάρια, το ξίδι, 1 κ.γ. αλάτι και αρκετό κρύο νερό, ώστε να καλυφθούν τα παντζάρια κατά 5 εκ. περίπου. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει να βράζει το νερό. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν. Αφήνουμε τα παντζάρια να κρυώσουν στο υγρό τους και μετά τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες πάχους 1/2 εκ.

Για τη σως: Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το ξίδι, την άλμη, το μέλι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι ενώ ανακατεύουμε με μικρές κοφτές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Σύνθεση: Μοιράζουμε σε 5 πιάτα τα πράσινα φυλλώματα και το μανούρι. Προσθέτουμε σε κάθε πιάτο παντζάρια και κρεμμύδια και πασπαλίζουμε με τη σως.

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Δείτε ακόμη...