Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι

Μερίδες

4

Χρόνος Εκτέλεσης

50'

Βαθμός Δυσκολίας

Απαιτητικό

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό 2% ΜΕΒΓΑΛ
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο για τη μαρινάδα και 2 κ.σ. για το σχαροτήγανο
  • 2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/8 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 1 3/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 750 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλο (ανοιγμένο στη μέση)
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι τριμμένο

 

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, την καπνιστή πάπρικα, το μπαχάρι, το κύμινο, το μπούκοβο, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, χαράσσουμε το φιλέτο στήθος κοτόπουλου προσεκτικά και το ανοίγουμε σαν πεταλούδα
  • Αλείφουμε τη μαρινάδα σε όλο το κοτόπουλο, καλύπτοντας καλά. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για οχτώ ώρες ή όλη τη νύχτα.
  • Αλείφουμε το σχαροτήγανο με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να θερμανθεί.
  • Αφού ζεσταθεί καλά ψήνουμε το κοτόπουλο περίπου για 2′-3′ από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί καλά, αλλά να μη στεγνώσει. Θα χρειαστεί περίπου 10′-15′. Αν το σχαροτήγανό μας δεν χωράει όλο το κοτόπουλο το ψήνουμε σε δυο δόσεις.
  • Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, αφήνουμε 10′ να “ξεκουραστεί” και σερβίρουμε.

Εκτέλεση

Cook’s tip

Για το μαρινάρισμα μπορούμε να βάλουμε το κοτόπουλο και τη μαρινάδα σε σακούλα που κλείνει με zipper (φερμουάρ).

Doctor’s tip

Ο ασφαλής τρόπος για να δούμε αν το φιλέτο έχει ψηθεί, είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο μαγειρικής. Το κρέας θα είναι έτοιμο όταν το θερμόμετρο δείξει από 72-75οC.. Σε καμία περίπτωση, δεν τρώμε το κοτόπουλο αν έχει ακόμα μια ελαφριά ροζ απόχρωση στο εσωτερικό του. Πάντως δεν το τσιμπάμε για να δούμε αν έγινε γιατί έτσι θα χάσει όλους τους χυμούς του και θα στεγνώσει.

 

Η συνταγή δημιουργήθηκε με αγάπη από την ομάδα  I cook to Heal που αποτελείται από τις  bloggers Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου  -ιατρό, παθολόγο- διαβητολόγο- και Εύη Γεωργακοπούλου -καθηγήτρια και επιχειρηματία στο χώρο της γαστρονομίας και της εστίασης -.

Share

Δείτε ακόμη...

Meiosi_timwn