Πασχαλινό Τσουρέκι με ΜΕΒΓΑΛ Κεφίρ

Μερίδες

1

Χρόνος Εκτέλεσης

4,5h

Βαθμός Δυσκολίας

Απαιτητικό

Υλικά

Για το προζύμι:
  • 50 γρ. χλιαρό νερό
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
Για τη ζύμη:
  • 85 γρ. ΜΕΒΓΑΛ Κεφίρ (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 μεσαία αυγά
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • ½ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 40 γρ. Βούτυρο λιωμένο

Για την επικάλυψη:

  • 1 αυγό (χτυπημένο, για άλειμμα)
  • Φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία του προζυμιού:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό, το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει.

2. Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ΜΕΒΓΑΛ Κεφίρ, τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  2. Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε ένα άλλο μπολ έχουμε αναμείξει το αλεύρι, το μαχλέπι, το κάρδαμο και το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα στο μπολ με τα υγρά και
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο.

3. Ενσωματώνουμε το βούτυρο:

  1. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σταδιακά, ζυμώνοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  2. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο και η ζύμη να γίνει λεία, ελαστική και ελαφρώς γυαλιστερή, περίπου 8’

4. Πρώτο φούσκωμα:

  1. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1,5–2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

5. Πλάσιμο του τσουρεκιού:

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μακριά κορδόνια (~30 εκ.).
  2. Πλέκουμε τα κορδόνια σε πλεξούδα και κλείνουμε τις άκρες από κάτω.
  3. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ταψί με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 45–60 λεπτά.

6. Ψήσιμο:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Αλείφουμε το τσουρέκι με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
  3. Ψήνουμε για 25–30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Share

Δείτε ακόμη...