«Μέσα στις φλέβες μου, κυλά γάλα…»
Η χαρακτηριστική φράση του Κωνσταντίνου Χατζάκου, δείχνει τη βαθιά αγάπη του ιδρυτή της ΜΕΒΓΑΛ για το γάλα και τα προϊόντα του, όσο και την αφοσίωση με την οποία υπηρέτησε το ΟΡΑΜΑ του.
Η ιστορία μας ξεκινά το 1950, όταν ο Κωνσταντίνος Χατζάκος προερχόμενος από οικογένεια προσφύγων με μακρά παράδοση στη γαλακτοκομία, αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο ιδρύοντας τη ΜΕΒΓΑΛ και βάζοντας τον θεμέλιο λίθο για αυτό που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Αρχικά, ασχολείται με τη συλλογή γάλακτος και γρήγορα στρέφεται και στη μεταποίηση, συγκεκριμένα την παραγωγή φέτας και κασεριού. Το 1952 νοικιάζει στην οδό Φιλίππου στα Κουφάλια μια αποθήκη όπου οργανώνει το τυροκομείο που θα εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας. Το 1967 σηματοδοτεί η λειτουργία του νέου εργοστασίου στις παρυφές των Κουφαλίων, στον χώρο όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα. Το 1971 ο ιδρυτής της ανταποκρινόμενος άμεσα στον νόμο 4085/60 περί υποχρεωτικής παστεριώσεως του γάλακτος και στήνει γραμμή εμφιάλωσης σε διαφανή φιάλη από πολυμερές υλικό. Καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να παραμερίσει χρόνιες παγιωμένες αντιλήψεις, καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά έως τότε προμηθεύονταν το καθημερινό γάλα από τον γαλατά. Το 1978, οδηγεί τη ΜΕΒΓΑΛ σε μια αλματώδη ανάπτυξη με την παραγωγή γιαουρτιού ευρωπαϊκού τύπου ενώ το 1985 είναι ο πρώτος βιομήχανος που κυκλοφορεί τυποποιημένα προϊόντα και τολμάει να εξάγει ελληνικά γιαούρτια και τυριά. Την αγάπη του για το γάλα, την πίστη του στους ανθρώπους και στους συνεργάτες του και το όραμά του για το μέλλον και τις καινοτόμες εξελίξεις, το κληροδότησε και στις επόμενες γενιές στις οποίες παρέδωσε τη σκυτάλη της ΜΕΒΓΑΛ. Σήμερα, οι νέες γενιές της οικογένειας Χατζάκου βρίσκονται ήδη στο τιμόνι της εταιρείας και την οδηγούν με σιγουριά και αισιοδοξία στο μέλλον, ακολουθώντας τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση στον τομέα του γάλακτος.
Η διαδρομή της ΜΕΒΓΑΛ στον χρόνο καθόρισε την εξέλιξή της
2391 059 159