Πασχαλινό τσουρέκι με ΜΕΒΓΑΛ Οικογενειακό

Μερίδες

2

Χρόνος Εκτέλεσης

3h

Βαθμός Δυσκολίας

Απαιτητικό

Υλικά

  • Υλικά
    • Για το προζύμι:
      • 50 γρ. νερό
      • 40 γρ. αλεύρι
      • 1 κ.γ. ζάχαρη
      • 5 γρ. μαγιά
    • Για το τσουρέκι:
      • 85 γρ. ΜΕΒΓΑΛ Οικογενειακό
      • 2 μεσαία αυγά
      • 90 γρ. ζάχαρη
      • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
      • 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
      • 3 δάκρυα μαστίχα
      • 1 κ.γ. μαχλέπι
      • 1/2 κ.γ. κακουλέ
      • 1 πρέζα αλάτι
      • 50 γρ. βούτυρο
      • 1 αυγό για επάλλειψη
      • Φιλέ αμύγδαλο

Εκτέλεση

  • Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε χαμηλή θερμοκρασία και αφήνουμε στην άκρη να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το προζύμι και ανακατεύουμε με σύρμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 20-30 λεπτά δουλέψει η μαγιά.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο για 5 λεπτά στους 50⁰C και τον σβήνουμε, για να δημιουργήσουμε ένα ζεστό περιβάλλον όπου έπειτα θα ξεκουραστεί για να φουσκώσει το ζυμάρι.
  4. Σε ένα γουδί χτυπάμε τη μαστίχα με το μαχλέπι και το κακουλέ μέχρι να θριμματιστεί η μαστίχα.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπαμε τα αυγά και τη ζάχαρη με μιξερ για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ΜΕΒΓΑΛ Οικογενειακό, το προζύμι, τα αρωματικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, 1 πρέζα αλάτι και χτυπάμε με το μίξερ μετά από κάθε προσθήκη.
  6. Βάζουμε τον γάντζο ζύμης στο μίξερ και ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά τα ¾ αλεύρι χτυπώντας ώστε να ενσωματωθεί.
  7. Αφήνουμε στην άκρη το μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο ¼ αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι.
  8. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5-6′. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας το βούτυρο σε δόσεις.
  9. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα καθαρό μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και την τοποθετούμε στο φούρνο για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
  10. Επαναφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε σε 2 μέρη τα οποία με τη σειρά τους ζυμώνουμε, χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη που πλάθουμε σε κορδόνια και σχηματίζουμε πλεξούδες.
  11. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και φυλάμε το ταψί στο φούρνο για 1 ώρα ώσπου να διπλασιαστούν τα τσουρέκια σε όγκο. Ανάβουμε τη λάμπα του φούρνου για να δημιουργήσουμε πιο θερμό περιβάλλον και να βοηθήσουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν.
  12. Αφαιρούμε το ταψί με τα φουσκωμένα τσουρέκια από το φούρνο.
  13. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180⁰C.
  14. Χτυπάμε το αυγό με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια σε όλη την επιφάνειά τους με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο.
  15. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  16. Αφού κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα, τα φυλάμε καλά τυλιγμένα με μεμβράνη για να διατηρηθούν αφράτα.
Share

Δείτε ακόμη...

Meiosi_timwn