Χριστουγεννιάτικη Σφολιάτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και Τυριά ΜΕΒΓΑΛ

Μερίδες

8

Χρόνος Εκτέλεσης

20’

Βαθμός Δυσκολίας

Μέτριο

Υλικά

  • ΥΛΙΚΑ:
    • 1 φύλλο σφολιάτας
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
    • ½ κγ ζάχαρη καστανή
    • 2-3 κσ ελαιόλαδο
    • 50 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο ΜΕΒΓΑΛ
    • 50 γρ τυρί τριμμένο ΜΕΒΓΑΛ
    • 50 γρ φέτα ΜΕΒΓΑΛ θρυμματισμένη
    • 1 πρέζα θυμάρι ξερό
    • Πιπέρι
    • 1 κρόκος για επάλειψη
    • σουσάμι

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το σωτάρουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το θυμάρι, λίγο πιπέρι και σκεπάζουμε.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να καραμελώσει για λίγα λεπτά. Κάθε τόσο ανοίγουμε και ανακατεύουμε προσέχοντας να μην καεί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  • Αναμειγνύουμε όλα τα τυριά Μεβγάλ σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας σε 3 μέρη, από το κέντρο την πάνω πλευράς χαράσσουμε προς την κάτω αριστερά και προς την κάτω δεξιά γωνία αντίστοιχα, σχηματίζοντας το πάνω μέρος του δέντρου μας. Τα 2 ανάποδα τριγωνικά κομμάτια που προκύπτουν δεξιά και αριστερά τα ενώνουμε σχηματίζοντας επίσης ένα μεγαλύτερο τρίγωνο και αυτή είναι η βάση του δέντρου μας.
  • Σε λαδόκολα στρώνουμε το κάτω τρίγωνο σφολιάτας. Απλώνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια σε όλη την επιφάνεια.
  • Πασπαλίζουμε με τα τυριά ΜΕΒΓΑΛ και καλύπτουμε με το υπόλοιπο τριγωνικό φύλλο σφολιάτας.
  • Κόβουμε οριζόντιες λωρίδες δεξιά και αριστερά, χωρίς να φτάνουμε ως το κέντρο, σχηματίζοντας κλαδιά κι έπειτα τα στρίφογυρίζουμε.
  • Κάνουμε επάλειψη με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30’.
Share

Δείτε ακόμη...

Meiosi_timwn